Brooke-Egypte’s hulpcampagne bijvoeren toeristenpaarden
Wilt u het werk van Brooke Hospital for Animals steunen? Klik alstublieft hier.
Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik alstublieft hier.
Voor veelgestelde vragen over de bijvoercampagne klik alstublieft hier.
Brooke-Dierenarts Dr. Emad, Hoofd Dierenwelzijn van Brooke-Egypte, vertelt over de campagne: “De eerste maanden van de coronacrisis kregen de paarden in toeristische gebieden nog aardig goed te eten en was de lichaamsconditie van de meeste dieren redelijk, zoals vóór de crisis. De eigenaren waren van mening dat iets minder voer geen kwaad kon, omdat de meeste dieren niet hoefden te werken. Ze betaalden paardenvoer van spaarcenten, of lieten ze los lopen in velden en op vuilnishopen. In juni zagen we dat steeds meer koetsiers hun paard noodgedwongen moesten verkopen aan boeren op het platteland, aan rijkere eigenaren, of aan de paardenhandelaren die in alle steden en dorpen actief zijn. Paardenmarkten, die in de eerste maanden van de crisis waren verboden, draaien nu als nooit tevoren, waarbij het aanbod groter is dan de vraag. Veel koetsiers lieten kar en paard staan en gingen andere klussen doen.
In de maand juli verslechterde de situatie voor de paarden in de toeristische gebieden dusdanig dat we in augustus zijn begonnen met voorbereidingen voor het grootschalig bijvoeren van toeristenpaarden en -ezels. Wij weten nog hoe het was in 2012, toen we in de nasleep van de “Arabische Lente” werden overvallen door een plotselinge val in toerisme. Nog zien we voor ons geestesoog de karkassen van uitgemergelde, halfdode paarden langs paden en wegen. We hadden zoiets nog niet eerder meegemaakt, en door de snelle ontwikkeling van de crisis kwam voor veel dieren onze hulp met bijvoeren toen te laat. Bovendien kwam het voer dat we uitdeelden vaak niet terecht bij de dieren die er het slechtst aan toe waren. Daar hebben we van geleerd. Wij weten overigens ook uit die periode dat een val in toerisme niet meteen betekent dat er geen paarden meer worden ingezet: in de periode van herstel waren er binnen een mum van tijd weer net zo veel paarden als voor de crisis. Dat is overigens ook de ervaring in andere “Brooke-landen” waar in het verleden sprake was van volksopstanden of oorlogen waardoor toeristen weg bleven: zodra de onrust of crisis in een land voorbij is kopen de lokale mensen die actief zijn in de toeristenindustrie weer op grote schaal dieren in waarmee ze toeristen vervoeren.
Om de verdeling van het voer goed te laten verlopen hebben we in augustus vergaderd met dorpsoudsten, voorzitters van verenigingen van koetsiers in het zuiden, en eigenaren van stallen. We hebben allen ingeschakeld om ons te helpen de distributie in goede banen te leiden. De eerste paar uitdelingsronden zijn goed verlopen, en we gaan op deze voet door. Ondertussen geven we de dieren onze gebruikelijke gratis diergeneeskundige hulp. De eigenaren staat het water tot aan de lippen, maar ze tonen zich dankbaar en opgelucht. Ik spreek mede namens de diereigenaren en namens mijn collega-dierenartsen wanneer ik de Nederlandse donateurs uit het diepst van ons hart bedank. Zij stellen ons in staat om deze dieren te helpen.”
Wilt u het werk van Brooke Hospital for Animals steunen? Klik alstublieft hier.