Verantwoord toerisme

bord verantw toerismeDeze tekst is bedoeld voor mensen die op vakantie gaan en die ter plaatse overwegen om een ezelrit te maken of in een paardenkoets te stappen. Ons advies: wees bewust; wees voorbereid! Onze Engelse Brooke-collega’s hebben speciaal voor toeristen een handleiding geschreven:

de Werkdier Welzijnscode voor Wereldreizigers

Deze code helpt reizigers om verantwoorde keuzes te maken.

Duizenden werkdieren worden ingezet in landen als India, Pakistan en Egypte, om goederen en mensen te vervoeren. Ook in de toeristische gebieden.

Een ritje in een paardenkoets of op de rug van een ezel wordt door veel toeristen gezien als een leuke, pittoreske reiservaring. Voor sommige paardenliefhebbers is een ritje te paard in de woestijn een lang gekoesterde droom. Voor de eigenaar van het werkdier en voor de lokale economie levert het ritje inkomsten op. Het toeristenseizoen is voor de eigenaar de enige tijd in het jaar waarin geld kan worden verdiend.   

Wetenschappers weten uit onderzoek dat een goed verzorgd paard het fijn kan vinden om te werken en zijn best te doen voor zijn baas. Eigenaren van menig dressuurpaard of springpaard in Europa weten dat dit een feit is. En een werkdier dat goed wordt behandeld kan zonder pijn of stress een heel gezin onderhouden in landen als India, Pakistan of Egypte.

Echter, sommige eigenaren verzorgen hun dier niet goed. Ze laten hun paarden en ezels onafgebroken werken en zwoegen in ondraaglijke temperaturen. De dieren krijgen geen water, geen schaduw, geen rust. De uitgeputte paarden en ezels lijden aan oververhitting en uitdroging, hebben hoefzweren en tuigwonden. En dat allemaal voor de paar euro die de eigenaar op een dag verdient om zijn gezin te onderhouden. 


Brooke Hospital for Animals roept alle toeristen op om werkdieren te helpen
door zich te houden aan de Werkdier Welzijnscode voor Wereldreizigers