Grote ezeldag in een klein dorp

Bijzonder knappe deelnemer in AswanHet plattelandsdorp Al-Bassaly ligt op 50 kilometer afstand van de Brooke-kliniek in Aswan, in het zuiden van Egypte. In Al-Bassaly worden suikerriet en tarwe verbouwd.  Er worden zo’n 350 ezeltjes ingezet voor de bewerking van het land en het vervoeren van de producten; een enkele boerenfamilie bezit een paard. Al-Bassaly behoort sinds vijf jaar tot het werkgebied van Brooke-Aswan’s mobiele kliniek van dierenarts Dr. Alaa. De problemen die zich het meeste voordoen bij de ezeltjes van Al-Bassaly zijn hoefproblemen, kreupelheid en wonden door slecht zittend tuig, allemaal aandoeningen die zich voordoen bij werkdieren die zware arbeid moeten verrichten bij hoge temperaturen. Dieren behandelen is de hoofdtaak van Dr. Alaa, maar om zijn dierenwelzijnsboodschap een zo groot mogelijk draagvlak te geven organiseert hij zo nu en dan een ezel-evenement waarbij het welzijn van ezels en paarden centraal staat.

In de rij voor beoordeling

In Al-Bassaly gebeurt meestal niet zo veel. Maar op 28 augustus was het hele dorp in rep en roer: het was de Brooke Hospital-wedstrijddag! Het belangrijkste onderdeel van de wedstrijd was de verkiezing van de mooiste ezel van Al-Bassaly. Ook de dorpschool kwam in actie, met een wedstrijd voor het beste Brooke-opstel en de beste Brooke-tekening. De burgemeester van het dorp heeft er alles aan gedaan om de dag tot een succes te maken. Twee weken voorafgaande aan het evenement waren op bomen en palen posters opgehangen en bij de ingang van het dorp hing een grote banner, met de datum en tijdstip van de wedstrijd. Ook heeft de burgemeester voor een schaduwrijke plek gezorgd. De voorlichtingswerksters hebben alle voorbereidingen getroffen op de school. Ze hebben de kinderen gevraagd een opstel te maken met als onderwerp ‘Hoe moet ik onze ezel verzorgen’? 

dr. Alaa en één van de deelnemersDe wedstrijd vond in de ochtend plaats. 40 eigenaren, jong en oud, stonden klaar om hun ezel door Dr. Alaa te laten keuren. Dr. Alaa keek naar de gezondheid en conditie van het dier, maar ook of het dier angstig was voor aanraking. Natuurlijk kijkt Dr. Alaa niet alleen naar het dier, maar ook hoe de eigenaar met zijn dier omgaat en hoe het dier op zijn baas reageert. Uit de 40 dieren heeft Dr. Alaa de winnaar, de tweede en derde prijs aangewezen. De drie winnaars kregen een certificaat, een geldprijsje en voor hun ezel een verzorgingskit met een roskam, een hoevenkrabber en een halster met franje tegen de vliegen. De deelnemers die als vierde en vijfde waren gëeindigd kregen ook een verzorgingskit. Gedurende de wedstrijd werden de dieren die behandeling nodig hadden medisch verzorgd door de assistenten.

De winnaar wordt bekend gemaakt  De winnaar van het opstel

Het spannendste moment van de dag was de prijsuitreiking voor het beste opstel en de beste tekening. De winnaartjes waren dolgelukkig met hun geldprijsje en het certificaat met compliment. Dr. Alaa en zijn team kijken terug op een succesvolle, inspirerende dag in Al-Bassaly. De boodschap van het welzijn van paarden en ezels zal zéker verder doorwerken.

Tekenwedstrijd  Brooke-dierenarts met de winnaar van de tekenwedstrijd 

De dierenartsen van Brooke Hospital-Egypte zijn in staat om dit soort positieve initiatieven te ondernemen dankzij de donateurs van Brooke Hospital for Animals Nederland.

Word donateur rozet

 

 


Meer Brooke-wedstrijden zien?