Verzorger Hassan alias De Knuffelaar


Mensen die zonder inspanning of dwang de lastigste dieren onder controle krijgen. Ze bestaan. Verzorger Hassan van de Brooke-kliniek in Cairo is er zo een. Hoe hij het doet weet niemand; het is hem aangeboren.

Als bezoeker van de Brooke-kliniek in Cairo zie je hem eigenlijk niet, verzorger Hassan. Pas als je de vierbenige patiënten wilt bekijken, komt hij in beeld. Ineens staat Hassan in de box en aait en knuffelt het paard of ezeltje. Zelfs het meest onrustige dier stoort zich niet aan zijn aanwezigheid, integendeel, vrijwel elk dier ondergaat rustig de liefkozingen van Hassan. Komt het door zijn kalmte? Door zijn onverstoorbaarheid? Door zijn volslagen gebrek aan angst of nervositeit? Iemand als Hassan is van onschatbare waarde voor de dierenartsen van Brooke-Cairo. Hij helpt hen wanneer ze te maken hebben met een onrustig dier, met name tijdens een medische ingreep. Voor de paarden en ezeltjes is Hassan vaak de eerste mens van wie ze in hun loodzware leven oprechte aandacht krijgen. En voor de dieren voor wie hulp te laat komt en die moeten inslapen is de kalme Hassan de laatste mens die ze zien. Het is niet zo dat Hassan alle ellende goed maakt. Maar het is een zegen dat hij er voor de dieren is.

Hassan: “Ik ben 56 jaar oud en werk al 26 jaar bij Brooke-Cairo. Ik heb drie kinderen, twee jongens en een meisje, en ik ben al trotse opa. Ik heb altijd van dieren gehouden en ben met ze opgegroeid. Mijn kinderen houden ook van dieren. Paarden en katten zijn mijn lievelingsdieren. Hoe ik moet omgaan met paarden en ezels die gewond, ziek of angstig zijn heb ik geleerd bij Brooke. Maar ik doe het toch vooral op gevoel. En dat gevoel komt van twee kanten: een dier voelt meteen of iemand het goed met hem voor heeft. Het kost geduld en tijd om het vertrouwen van dieren te winnen die niet alleen angstig zijn of pijn hebben, maar die ook nog eens slecht behandeld zijn door mensen. Het opbouwen van een band met een dier is voor mij iedere keer een speciale ervaring. En ik zal het nooit vanzelfsprekend vinden dat een paard of ezeltje mijn gevoelens beantwoordt.”

Hassan met patiënt-1  

Hassan met patiënt-2

Hassan met patiënt-3

Hassan met patiënt-4

Hassan met patiënt-4

Hassan met patiënt-5

Wilt u het werk van Brooke Hospital for Animals steunen? Klik alstublieft hier

Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik alstublieft hier.