Bericht over ons werk in Egypte


Lieve vrienden,

Brooke-Egypte heeft haar werkzaamheden aangepast. Met uitzondering van spoedgevallen worden paarden en ezels uitsluitend nog poliklinisch geholpen. Patiënten die reeds in de klinieken verblijven voor behandeling blijven daar totdat ze volledig genezen zijn.

Om onderling besmettingsrisico te beperken werken er minder stafleden. Onze dierenartsenteams doen er alles aan om zieke en gewonde dieren te blijven helpen. Voor diereigenaren die hun paard of ezeltje voor poliklinische behandeling naar een kliniek brengen gelden strikte instructies (mede gebaseerd op de richtlijnen van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht).  
Ervaren verzorgers zijn getraind om het paard of ezeltje na ontsmetting van halster en tuig over te nemen van de eigenaar, die buiten blijft. Het dier wordt vervolgens in de kliniek onderzocht en behandeld door de dierenarts en daarna met instructies en medicatie aan de eigenaar meegegeven. In alle Brooke-klinieken gelden altijd al de strengste hygiënemaatregelen.

Onze mobiele klinieken trekken altijd drommen mensen aan die hun paard of ezel voor behandeling brengen. Om die reden rijden ze voorlopig niet uit naar de vaste bezoeklocaties. Onze dierenartsen zijn zoals gewoonlijk telefonisch bereikbaar voor advies aan de door Brooke getrainde lokale hulpverleners, die over Eerste Hulp-kisten beschikken.

Wat de effecten van deze crisis zullen zijn, ook op langere termijn, is giswerk. Er zullen mogelijk minder werkdieren worden ingezet in het land, wat op zich goed nieuws is. Echter, u herinnert zich mogelijk nog dat de val in toerisme acht jaar geleden heeft geleid tot massale ondervoeding en sterfte van toeristenpaarden. Destijds heeft Brooke-Egypte besloten tot bijvoeren van toeristenpaarden voor zover de middelen strekten. Een tekort aan medicijnen is een andere, reële dreiging.

Er wordt hard gewerkt door onze Egyptische vrienden om de dieren zo goed mogelijk te blijven helpen. Ondertussen bereidt men zich voor op wat er kan gaan gebeuren. Ze gaan door! Zij kunnen dit doen dankzij u.

Wij houden u op de hoogte.

Gwen Tolud en Claire Groot
Staf van Brooke Hospital for Animals Nederland