Luxor - een geslaagde operatie


Ahmed is 24 jaar oud. Hij is alleenstaand en verdient al sinds zijn twaalfde het geld voor de familie met het recyclen van vuilnis en bouwafval, dat hij ophaalt met de ezelkar. Daarmee verdient hij, op een goede dag, twee euro. Hij leeft in Aqalta, een plattelandsdorpje op 55 kilometer afstand van Luxor, in het zuiden van Egypte.

Aqalta wordt wekelijks bezocht door het mobiele Brooke-team dat wordt geleid door Dr. Ameen. Dr. Ameen kent Ahmed goed, want als Ahmed even tijd heeft, helpt hij het mobiele team tijdens de werkzaamheden. Dat doet hij vrijwillig, omdat hij het belang van het werk van de Brooke-dierenartsen inziet en omdat hij veel opsteekt van de voorlichting die Dr. Ameen geeft aan paarden- en ezeleigenaren. Als wederdienst kijkt Dr. Ameen zo nu en dan Ahmeds ezel na en worden de hoeven gratis bekapt door de hoefsmid van Brooke die deel uitmaakt van het mobiele team.

sarcoid operatie - foto 1Tijdens een werkbezoek aan Aqalta in oktober kwam Ahmed met een ander ezeltje bij Dr. Ameen. Het dier had een flinke tumor aan zijn hals. Ahmed vertelde dat hij het dier de week daarvoor had gekocht van een boer die op het punt had gestaan om het dier af te danken. Toen de man ondanks lang aandringen van Ahmed bleef weigeren om zijn dier door Dr. Ameen te laten behandelen, besloot Ahmed om de ezel van hem te kopen. Hij had er niet veel voor hoeven te betalen. Voor een paar centen wilde de boer het dier graag kwijt.

Dr. Ameen heeft transport geregeld naar de kliniek, waar hij het dier de volgende morgen heeft geopereerd. Het bleek een goedaardige tumor, een sarcoide van het soort dat redelijk vaak voorkomt bij ezels. Ahmed heeft er goed aan gedaan om het dier te redden. Het ezeltje is een maand in de kliniek gebleven, waar het volledig hersteld is.

sarcoid operatie - foto 2 sarcoid operatie - foto 3 sarcoid operatie - foto 4

Omdat dit soort tumoren vaak terugkomen, zal Ahmed zijn mooie nieuwe ezel regelmatig door Dr. Ameen laten nakijken.

Behandeling: pijnstillers, antibiotica, ontstekingsremmers, anti-tetanusserum, wondverzorging en een maand liefdevolle kliniekverzorging.

Medicijnkosten: 24 euro

sarcoid operatie - foto 5

Onze dierenartsen helpen jaarlijks honderdduizenden werkpaarden en ezels, uitsluitend dankzij de steun van donateurs. 
Wilt u het werk van Brooke Hospital for Animals steunen? Klik alstublieft hier
Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik alstublieft hier