Moederliefde. Aswan, Egypte


Moederliefde foto 1Gabralla woont in El-Khatara, een dorp op 15 kilometer afstand van de Brooke-kliniek in Aswan. Gabralla heeft zijn ezel gekocht van zijn buurman toen ze twee jaar oud was. Het was een sterk en gezond dier, met een rustig, braaf karakter. Inmiddels zijn ze al zes jaar samen. Hij heeft haar nooit geslagen, nooit hoeven aansporen. Zij volgt Gabralla waar hij gaat. Haar goede karakter en haar volgzaamheid zijn de ezel bijna fataal geworden.

Dierenarts Dr. Alaa had dienst toen Gabralla zijn zwaar gewonde ezel binnenbracht. Het dier had een diepe wond boven de staart. Gabralla was in alle staten en smeekte de dierenarts om zijn dier te redden. Na een eerste onderzoek van de wond en toediening van een lokale verdoving vroeg Dr. Alaa aan Gabralla wat er was gebeurd. De man vertelde dat het ongeluk de nacht daarvoor was gebeurd. Hij was op weg naar huis en werd zoals gewoonlijk gevolgd door zijn ezel en haar vijf dagen oude veulen. Het veulen dartelde alle kanten op, dus de moeder was onrustig en draalde wat. Gabralla liep zo’n 100 meter vooruit.

 Moederliefde foto 2  Moederliefde foto 3   Moederliefde foto 4 

Gabralla was de kleine spoorwegovergang overgestoken en had niet gezien dat er een trein aankwam. De ezel was na het oversteken van de rails stil blijven staan en had haar hoofd omgedraaid om te zien of haar veulen haar volgde toen ze werd geraakt door de trein. Het moederdier was er slecht aan toe. In paniek vroeg Gabralla om zich heen wat hij moest doen.

Toevallig bleek een van de omstanders te werken op een kantoor naast de Brooke-kliniek in Aswan. Daar zag hij regelmatig dat de Brooke-dierenartsen zwaar gewonde paarden en ezels beter kunnen maken. De man heeft transport geregeld naar de kliniek, waar Gabralla en zijn dieren vroeg in de ochtend arriveerden.

Dr. Alaa stelde vast dat de wortel van de staart gebroken was. De staart was verlamd, maar daar valt voor het dier mee te leven. De wond was goed te hechten. Gedurende de behandeling bleef het veulen om de moeder draaien, zodanig dat Dr. Alaa zo nu en dan kortstondig de behandeling moest onderbreken. Tijdens de herstelperiode, die vijf weken duurde, hebben zich geen complicaties voorgedaan. De ezel maakt het goed. Gabralla was dolgelukkig.

Een indicatie van wat uw steun aan Brooke waard is:
Totale voerkosten voor moeder en kind gedurende vijf weken kliniekbehandeling: 52 euro

Moederliefde foto 5  Moederliefde foto 6  Moederliefde foto 7


Onze dierenartsen helpen jaarlijks honderdduizenden werkpaarden en ezels, uitsluitend dankzij de steun van donateurs. Wilt u het werk van Brooke Hospital for Animals steunen? Klik alstublieft hier.
Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik alstublieft hier