Pech voor geluksbrenger Laksmi

Nanhe Singh is 38. Hij is sinds twee jaar koetsier van een tonga, een tweewielige paardenkar voor personenvervoer in de stad Bulandshahr, in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh.


Met zijn 7-jarige merrie verdient Nanhe een paar Euro per dag, waarmee hij zijn gezin op de been kan houden. Het paard heet Laksmi, naar de godin van de schoonheid en de welvaart. Toen Nanhe het dier kocht en een naam moest geven, wist hij zeker dat de mooie, sterke merrie het gezin geluk zou brengen. 

laksmi1Hoe het fout is gegaan weet Nanhe niet, maar toen hij op een ochtend zijn merrie voer kwam brengen, zag hij dat er iets mis was. Laksmi had die nacht een flinke oogwond opgelopen. Onmiddellijk bracht Nanhe zijn merrie naar de kleine praktijk van de plaatselijke veearts, die echter niets van de behandeling van paarden bleek te weten. Gelukkig had de veearts het noodnummer van Brooke-dierenarts Dr. Viram, die in die regio operationeel is met zijn mobiele team. 
Binnen een uur was hij ter plaatse. 

laksmi2Dr. Viram vertelt: “Een gescheurd ooglid komt vrij vaak voor bij paarden. Het is snel gebeurd, bijvoorbeeld als een paard zijn hoofd schuurt aan een hek waar iets scherps uitsteekt. Zonder behandeling kan de wond gaan ontsteken, en littekenweefsel kan de functie van het ooglid belemmeren. In theorie kan het zelfs tot blindheid leiden, omdat het hoornvlies beschadigd kan raken. Een wond moet uiterlijk zes tot acht uur na het ontstaan worden gehecht om infecties tegen te gaan. Nanhe heeft er dus goed aan gedaan om actie te ondernemen. Ik heb een plaatselijke verdoving en een anti-tetanusinjectie toegediend en de wond gespoeld, gedesinfecteerd en gehecht.” 


laksmi3Hij vervolgt: “Ter bescherming, en om secundaire infecties veroorzaakt door vliegen tegen te gaan, heb ik een oogverband aangelegd. De dankbare Nanhe heeft oogzalf meegekregen en instructies voor het aanbrengen. En de veearts was zo vriendelijk om Laksmi de eerste paar dagen in zijn kliniek te houden.”

laksmi4Dankzij de interventie van de veearts, de Brooke-dierenarts en vooral dankzij de goede zorgen van eigenaar Nanhe Singh, is het oog van zijn kostwinner Laksmi weer helemaal genezen.
De tussenkomst van een Brooke-dierenarts betekent dat een dier veel pijn en ellende bespaard blijft.

 

Totale kosten van de behandeling: 14 Euro.