Veldberichten van Dr Naimatullah

Dr. Naimatullah: “op werkbezoek in Dohbi Gath, een wijk in Karachi waar veel werkezels worden gehouden, werd een doodziek ezeltje naar onze mobiele Brooke-kliniek gebracht.


De eigenaar Mohd Nadeem vertelde dat zijn dier sinds twee weken lusteloos was en nauwelijks wilde lopen. Hij bracht zijn ezel naar een lokale kwakzalver, die een kruidendrank meegaf waar Mohd aardig wat voor moest betalen. De kwakzalver had gezegd dat hij het kruidenmengsel door de mond naar binnen moest gieten, en dat hij daarbij de tong van de ezel moest vasthouden. Dat heeft Mohd gedaan, maar het ezeltje ging na een paar dagen vreselijk hoesten en werd alsmaar zieker. Inmiddels was het dier gestopt met eten en drinken.

ezellongontstekingToen Mohd van andere ezelhouders hoorde dat er dierenartsen in het dorp waren die gratis hulp gaven, besloot hij zijn dier naar ons te brengen. En dat was maar goed ook, want het ezeltje was inderdaad flink ziek. Koorts, reutelende longen, een versnelde ademhaling en snot uit de neus.

Deze symptomen, gecombineerd met het verhaal van de eigenaar, stelden me in staat de diagnose te stellen: dit dier had onmiskenbaar verslikpneumonie, oftewel een longontsteking veroorzaakt door vloeistof die bij toediening in de longen terecht is gekomen in plaats van in de maag. De longontsteking betekende een klap voor de weerstand, en leidde tot andere infecties.

ezellongontstekingWe hebben onmiddellijk het tuig afgedaan en medicamenten toegediend. De dagen daarna ben ik teruggekeerd voor de vervolgbehandeling. Voordat ik begon met mijn voorlichting, heb ik Mohd gevraagd om zijn collega-ezeleigenaren erbij te roepen. Voor een man of 12 heb ik mijn verhaal gehouden.


Mijn advies luidde:
geef een ziek dier volledige rust, minstens een week. Rust in een schone stal is zeer belangrijk.
Ga nooit naar een kwakzalver! Kom naar de Brooke-dierenartsen.
Giet nooit vloeistof in de keel terwijl je de tong vasthoudt.
Geef het dier veel schoon drinkwater, want voldoende drinken is belangrijk voor alle werkdieren.
Verwijder het bit voordat je het dier laat drinken en geef het dier minstens 10 minuten de tijd om rustig te drinken.
Geef je ezel vers groenvoer.

De volgende les heb ik ze nadrukkelijk meegegeven: controleer je dier elke dag. Isoleer een ziek dier. Laat zieke dieren niet eten uit dezelfde emmer, trog of voederzak. Ook al is deze vorm van longontsteking door verslikken niet besmettelijk, met een bacteriële of virale longontsteking had het zieke ezeltje tientallen dieren in de wijk kunnen besmetten.

Na zeven dagen was het ezeltje van Mohd Nadeem weer helemaal genezen.

  ezellongontsteking