Nugra en Sanjab, paarden in een baksteenfabriek in India.

Garibsah is arbeider in een baksteenfabriek in Bhadoli, een plaats in India’s noordelijke deelstaat Uttarakhand. Het echtpaar heeft 10 kinderen en twee paarden.


Arbeider Garibsah, zijn dochter Heena en de paarden Nugra, Sanjab.

heenaWaarschijnlijk zullen niet alle kinderen van Garibsah de leeftijd van 25 jaar bereiken. Ze hebben een zwaar leven. In de winter woont Garibsah met zijn gezin in een hut in het dorp Chacharpur, waar hij in dienst is van een landbouwer. In het voorjaar verhuist het gezin met hun twee karrenpaarden naar een huttendorp in Bhadoli, een uurtje verderop, waar Garibsah in het voorjaar en de zomer werkt in de baksteenfabriek. Garibsah’s zoon van 18 en zijn dochter Heena van 16 jaar helpen hem bij het werk. Samen verplaatsen ze per dag gemiddeld 4000 bakstenen van de plek waar de bakstenen worden gevormd uit klei naar de oven waar ze worden afgebakken. Ongeveer 12 ritten heen en weer. Er zijn in de baksteenfabriek 20 mensen met werkpaarden. Toen de Brooke-dierenartsen voor de eerste keer kwamen, wisten de paardeneigenaren niet hoe ze het hadden. Nooit eerder had iemand aandacht aan de dieren besteed. De Brooke-dierenartsen zijn begonnen met een aantal voorlichtingsessies over het belang van de verzorging van de paarden. Voldoende rust, goed voer en vers water, hoefverzorging, het tijdig herkennen van aandoeningen, en het bestrijden van vliegen en ander ongedierte. Dankzij die sessies zijn Garibsah en zijn collega-paardeneigenaren zich bewust geworden van hun gedeelde belangen. Zij zorgen er nu gezamenlijk voor dat er elke dag voldoende voer is.

sheenaVoor mensen zoals Garibsah is het werkdier hun kostbaarste bezit. Zonder zijn paard zou de hele familie zijn veroordeeld tot de bedelstaf. Zonder Brooke zouden de paarden van Garibsah vreselijk lijden en na een seizoen dood neervallen. De man zou opnieuw geld moeten lenen voor de aanschaf van een nieuw dier. Voor mens en dier blijft het leven zwaar, bijna ondraaglijk, in deze baksteenfabriek. Dat kan Brooke een beetje veranderen. Voor tienduizenden straatarme arbeiders en hun werkdieren kan Brooke de ellende iets draaglijker maken.